Langedijk lift mee met gewonde vogels

Als enige gemeente in de regio betaalt Langedijk niet mee aan de vogelopvang. Het financieel noodlijdende Langedijk voert aan dat het geen wettelijke taak is. Zodoende blijft de 1500 euro die het anders zou hebben gekost in kas. Op basis van een gemiddelde worden er in Langedijk jaarlijks zo’n zestig gewonde vogels aangetroffen. De kosten per vogel bedragen zo’n 18 euro. Ondanks de opstelling van Langedijk komt de Dierenambulance evengoed in actie als er gewonde vogels in Langedijk worden aangetroffen.

De in deze regio aangetroffen vogels komen sinds een jaar terecht bij de Stichting Vogelopvang Zaanstreek in Krommenie. In de periode ervoor werden de vogels afgeleverd bij vogelopvang De Strandloper in Heerhugowaard. Gezien het eeuwige gesoebat om een blijvende financiële vergoeding, hield Lucia Heijselaar van De Strandloper het voor gezien.

De gemeenten in deze regio betalen 14 cent per inwoner aan deze vogelopvang in Krommenie. Om te voorkomen dat iedere gewonde vogel afzonderlijk naar Krommenie wordt vervoerd, heeft de Dierenambulance een noodvoorziening gecreëerd. Zo lang de conditie van de gewonde vogels nog aanvaardbaar is, gaan er met iedere rit twee of drie vogels mee naar de opvang in Krommenie.